De Echeveria. Hoe te verzorgen en stekken

Vorige Artikel 10 van 13 Volgende

De Echeveria vetplant

De Echeveria is een echte klassieke vetplant. Deze vetplant herken je aan haar prachtige symmetrie en is er in vele kleuren en soorten. Hierdoor raak je niet snel uitgekeken op deze prachtige vetplant. Wat erg praktisch is aan deze vetplant is dat ze net als vele cactuss soorten bijzonder goed door het leven kan met maar enkele slokjes water per maand. 

In de natuur komen de meeste Echeveria soorten voor in Mexico. Hier groeien ze in erg droge gebieden en vaak in de volle zon. De intensiteit van de zon zorgt ervoor dat de Echeveria haar mooie kleur krijgt. Omdat er in deze gebieden erg weinig regen valt slaat de Echeveria water op in haar bladeren. Zo komt deze vetplant lange periodes van droogte door. 

Naast de Echeveria soorten die in de natuur voorkomen zijn er ook een aantal in de cultuur door veredeling en kruising ontstane hybrides. Deze hebben soms de prachtigste bladvormen, maar ook bijv. een intense paarse kleur of druppels boven op hun bladeren. Een aantal mooie voorbeelden hiervan zijn zichtbaar in de afbeeldingen van de blog. 

Omdat de Echeveria uit Mexico komt bloeien ze bij ons meestal in het voorjaar en de zomer. Een enkele wil in de herfst nog wel eens doorbloeien. Alle Echeveria's maken een bloemstengel. Deze bloemstengel groeit tussen de bladeren uit naar boven. De bloemen hangen met vele aan de bloemstengel en hebben een klokvorm. Meestal zijn ze geel, oranje tot rood van kleur. 

 

Echeveria en water

De Echeveria slaat veel water op in haar bladeren. Hierdoor wilt ze in het voorjaar wanneer het zonnig wordt tot aan het einde van de zomer graag 1x per twee weken water. Daarna mag ze minder water en is 1x in de maand voldoende. Waarom zit er nu een verschil in het aantal keer water geven per periode? Wanneer het bij ons weer warm en zonnig wordt in het voorjaar wilt je Echeveria graag weer groeien. Hiervoor heeft ze water nodig. In het najaar en winter is de groei op zijn einde en gaat de plant in rust. Je wilt ook niet dat je Echeveria dan gaat groeien, omdat de licht intensiteit ook lager wordt. Hier zo meer over! Je mag een Echeveria van zowel bovenaf als onderaf water geven. Let er wel op dat als je vanaf bovenaf water geeft er water druppels in en tussen de bladeren kunnen blijven staan. Dit wil je niet voor een lange tijd hebben want dan kan je Echeveria gaan rotten of krijgt ze kalkplekken. 

 

Echeveria en licht

De Echeveria houdt van een lichte en zonnige plaats. De hoeveelheid licht heeft invloed op de groei en kleur van je Echeveria. Wanneer je Echeveria niet voldoende licht krijgt gaat ze smaller en omhoog groeien. Dan gaat ze eigenlijk op zoek naar het licht. Wanneer je haar voldoende licht geeft behoud ze een compacte en lage groei. Wanneer een Echeveria veel zonlicht krijgt kan ze ook van kleur veranderen. Een voorbeeld hiervan is de Echeveria Taurus. Deze Echeveria kan in de zomer helemaal paarsrood worden door het licht. In de winter wanneer de lichtintensiteit afneemt, kleurt deze Echeveria dan weer naar roze, groen. 

 

Echeveria en voeding

De Echeveria wilt in het groei en bloeiseizoen graag extra voeding hebben. Dit houdt de vetplant stevig, ondersteund haar groei en bloei en houdt haar weerstand sterk. Even afhankelijk van het weer, een mooi warm voorjaar of najaar. Raden we aan om vanaf april/mei tot september 1x per maand voeding te geven. 

 

Echeveria stekken

Vermeerderen van Echeveria's is erg leuk om te doen en kan jij gemakkelijk zelf. Echeveria's kan je vermeerderen door zaden te zaaien, maar nog veel makkelijker door bladstekken te nemen. Hiervoor moet je een blad van de stam van je Echeveria afhalen. Hiervoor kan je het beste een mooi vol blad in het midden van je vetplant pakken. Deze hebben de meeste kracht en het valt het minste op bij je Echeveria dat er een blad af is. 

Haal het blad er met een draaiende beweging vanaf. Kijk goed of het blad nog intact is en leg het blad plat op droge aarde. Als grondmengsel kan je fijne potgrond gebruiken en hier zand of perliet doorheen mengen. Na 2 tot 3 dagen is de wond gedroogd en mag je de bladeren af en toe besproeien met een plantenspuit (op nevelstand). Je hoef de aarde nu nog niet nat te maken want de bladeren hebben nog geen wortels. Na een tijd (meestal 2 tot 4 weken) zie je de eerste wortels uit het blad groeien. Dit is het moment dat je de aarde ook vochtig mag maken. Dan kunnen de wortels er lekker in groeien. Als het blad wortels heeft gemaakt verschijnen de eerste blaadjes van jouw nieuwe mini Echeveria. Soms is de volgorde ook wel andersom. Dan zie je eerst de blaadjes verschijnen en daarna de wortels.

Als je nieuwe Echeveria's mini's enkele centimeters groot zijn kun je ze overpotten in een grotere pot.

Een leuke tip: heb je meerde bladeren en ook van verschillende Echeveria's kan je ze ook in een mooi patroon op de aarde neerlegt. 

Een andere manier van stekken is dat je het bovenste gedeelte van je Echeveria afhaalt en deze na een paar dagen laat drogen weer oppot. Hier heb je vaak minimaal 3 cm van de vetplant voor nodig. Deze manier van stekken kan je doen als je Echeveria wortelrot heeft door te veel water of wanneer ze langwerpig is gaan groeien door een tekort aan licht. 

Ben jij ook enthousiast geworden over de Echeveria? Bekijk ze hier allemaal. Leuk dat je de tijd hebt genomen om deze BLOG over Echeveria's te lezen. Wij hopen dat je er veel aan hebt! Mocht je nog vragen hebben of wellicht een super goede toevoeging laat het ons dan even weten.

 

 

 

 

© 2017 - 2023 Ikhebeencactus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel