Cactussen en vetplanten in de winter

Elk jaar krijgen we weer een hoop vragen over hoe je nu het beste voor je cactussen en vetplanten in de winter kunt zorgen. Willen ze wel of niet in rust? Koude of warme overwintering? We nemen je in deze blog mee hoe je het beste voor je planten kunt zorgen in deze periode. Om antwoord te geven op de vragen over de verzorging in de winter is het vooral van belang waar je je cactus en/of vetplanten overwintert. Hierin maken we onderscheid in een koude en warme overwintering.
 

Rustperiode

Voor beide soorten van overwinteren is het van belang dat je planten in rust gaan. De lichtintensiteit is bij ons in de winter te laag en er zijn te weinig zonnige dagen om een mooie groei te behouden. Groeit je cactus of vetplant toch door? Dan heb je kans dat de nieuw groei minder vol en uitgerekt is. Door de hoeveelheid water en frequentie van water geven al oktober af te bouwen stopt ook de groei van je plant. Voeding is in deze periode ook niet nodig. De plant groeit niet en teert tijdens de rustperiode nog op de opgenomen voeding van de maanden ervoor. De rustperiode heeft je cactus en vetplant ook nodig om in het voorjaar als de zon weer intenser is te gaan groeien. Ook bevordert de rustperiode de bloei van je cactus of vetplant. 

 

Warme overwintering

Heb je de cactussen en vetplanten in huis staan op bijv. je vensterbank, kast, tafel of andere plek waar ze goed staan? Dan is het vaak tussen de 18 en 22 graden. Even afhankelijk hoe warm de verwarming staat. Met deze temperatuur wil je cactus of vetplant toch 1 keer in de maand een kleine hoeveelheid water. Dit heeft hij nodig omdat er met deze temperatuur toch vocht verdampt uit de plant.

Staat je plant dicht bij een radiator? Dan kan het zijn dat je hem meer water moet geven, ook in de winter periode. De radiator van je centrale verwarming kan namelijk in een kleine tijd snel veel vocht laten verdampen uit de grond en je cactus of vetplant. Een voordeel van de warme overwintering is dat de luchtvochtigheid erg laag is. Hierdoor krijgen schadelijke schimmels weinig kans tijdens de rustperiode. Dit is iets waar je met een koude overwintering wel mee te maken krijgt. Tijdens deze warme overwintering kan het zijn dan je kleine rimpels op de plant ziet of dat deze duidelijk kleiner wordt. Dit is een natuurlijk proces van de plant omdat ze het met minder water moet doen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De huid van je cactus en vetplant is flexibel en rekt weer uit wanneer je in het voorjaar meer water gaat geven.

 

Koude overwintering


Heb je een echt koude plaats voor de overwintering van je planten? Een kas of koude schuur waar het niet warmer dan 8 graden wordt? Afhankelijk van het weer in de maanden september en oktober, bouw je in deze maanden de hoeveelheid en frequentie van het water geven af naar nul. In de maanden erna van oktober tot maart hoeven de planten helemaal geen water. Wanneer er weer zonnige periodes in maart zijn begin je weer met water geven. Bij een koude overwintering zal je zin dat de rimpels op je plant veel meer en groter zijn dan bij een warme overwintering. Cactussoorten met een penwortel kunnen zelfs grotendeel zijn teruggetrokken in de aarde. Ook dit is een natuurlijk proces en hoef je je geen zorgen over te maken. Let er bij een koude overwintering wel op dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. De koude temperatuur samen met een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat schadelijke schimmels gaan groeien en je uitval krijgt onder je planten. 

 

Wat is nu beter, koude of warme overwintering

Een koude overwintering komt meer overeen met wat onze cactussen of vetplanten in de natuur meemaken. Maar de rest van de omstandigheden bij ons zijn heel anders als in de natuur. Ook zijn het allemaal gekweekte planten onder hele andere omstandigheden als in de natuur. Een koude overwintering hebben sommige cactussoorten nodig om te gaan bloeien. Deze bloeien minder makkelijk met een warme overwintering. Andere soorten zullen weer snellen gaan bloeien als ze warm overwinteren. De bloei komt dan wel iets later op gaan, maar vaak hebben ze wel meerdere bloeironde gedurende het voorjaar en zomer. 

Hierom maakt het naar onze ervaring niet veel uit welke overwintering je kiest. Het is vooral van belang welke soort overwintering tot je mogelijkheden behoort en wat het gemakkelijkst is. 

Nu is het alleen nog een keuze maken welk type je kiest voor de rustperiode en je cactussen en vetplanten kunnen goed de winter tegemoet. 

Terug naar blog