Het bestuiven van je cactus en vetplant

Hoe leuk is het dat je cactus of vetplant gaat bloeien! Vaak zijn het echt prachtige bloemen in allemaal verschillende vormen en kleuren. Maar ook een bedankje van je plant voor je goede zorgen voor haar. Je kunt natuurlijk ook gewoon van de bloem genieten, maar wil je graag eens zaad krijgen om te proberen te zaaien, of wil je eetbare vruchten aan bijvoorbeeld je Opuntia of Ferocactus? Dan nemen we je mee in deze blog hoe jij je cactus en vetplant kunt bestuiven.

Wat heb je nodig?

De meeste cactussen en vetplanten hebben meeldraden en een stempel. De meeldraden zijn het mannelijke gedeelte en de stempel het vrouwelijke gedeelte. De meeldraden laten het stuifmeel los en dit moet dan weer op de stempel terechtkomen. Hiervoor heb je op enkele uitzonderingen na 2 verschillende planten nodig om het bestuiven te laten lukken. Je hebt dus 2 cactussen of 2 vetplanten nodig van 1 soort voor het bestuiven. Gelukkig bloeien veel cactus en vetplant soorten tegelijk, dus dit maakt het al een stuk makkelijker. 

Nu zijn er ook enkele uitzonderingen. Die hebben we hieronder neergezet voor je. De ene maakt het je echt makkelijk en de andere een stuk lastiger. 

  1. De cactussoort Frailea. Deze cactus kan zichzelf bestuiven, zelfs zonder dat de bloem opengaat. Alleen op warme zonnige dagen gaat de bloem open. Maar meestal zie je een bloemknop en die veranderd vanzelf in een zaadbes.
  2. Euphorbia soorten. Deze soorten zijn of mannelijk of vrouwelijk. De ene plant heeft dus alleen een stempel en de andere meeldraden in haar bloemen. Dit kan een uitdaging zijn omdat van sommige soorten zoals de Euphorbia obesa vooral mannelijke planten te vinden zijn. 
  3. Caudex soorten. Bij veel caudex soorten zoals de Dioscorea en Fockea zijn net als de Euphorbia de bloemen van één geslacht. Deze soorten bloeien vaak ook pas als ze erg oud zijn. Hierdoor is het lang wachten tot je weet welk geslacht je plant is. 

Naast dat je een of meerdere planten nodig hebt, heb je ook iets nodig om het stuifmeel van de ene plant over te brengen naar de stempel van de andere plant. Hiervoor kun je een penseel of klein kwastje gebruiken, een wattenstaafje of met een pincet de stuifmeeldraden uit de bloem halen en deze gebruiken om te bestuiven. 

 

 

Natuurlijke bestuiving

Niet alleen jij, maar ook de natuurlijke bestuivers zoals vliegen, (zweef)wespen en bijensoorten kunnen je bloemen van je cactussen en vetplanten bestuiven. Dit is bijvoorbeeld een leuke optie als je vele van deze insecten in je tuin hebt. Dan kun je je bloeiende cactus of vetplant hier tussen zetten en wordt die bestoven. Bijen soorten zijn vooral dol op cactus bloemen en die van Lithops soorten. Zeefwespen gaan vaak op de klokvormige bloemen van Echeveria en Haworthia en vliegen komen vaak af op aasbloem-soorten zoals Orbea's en Huernia's. Dit is onze ervaring met welke insecten waarop afkomen. Nu is het natuurlijk ook heel leuk om het gewoon uit te proberen en kijken hoe de insecten in je eigen tuin, balkon of andere plek waar jij je planten hebt staan reageren op de prachtige bloemen.

 

Bestuiven maar!

Om je een goed beeld te geven bij al deze tekst en uitleg hebben we een leuk filmpje gemaakt zodat je na het kijken zelf ook aan de slag kan gaan met het bestuiven. Het filmpje staat tussen de afbeeldingen en is zichtbaar op ons youtube kanaal. Leuk dat je onze BLOG over het bestuiven van cactussen en vetplanten hebt bekeken. We hopen dat we je hiermee enthousiast hebben kunnen maken over het bestuiven van je cactus en vetplant bloemen. Wanneer dit goed lukt kan er een zaadbes ontstaan. Over het rijpen van je zaadbes en het zaaien van de zaden volgt snel meer in een van onze nieuwe blogs. 

 

Terug naar blog