Spin of spint

Vaak krijgen we de vraag of mijn cactus last heeft van spint. Meestal naar aanleiding van het zien van een webje op de plant. In deze blog nemen we je mee hoe je spint kunt herkennen, maar ook hoe je het web van spint kan onderscheiden van het web van een gewone spin. Daarnaast geven we je wat tips over wanneer ze actief zijn, welke soorten cactus en vetplanten vatbaar zijn voor spint en wat je er tegen kunt doen. 

 

Wat is spint?

Spint zijn hele kleine spinachtige insecten van vaak maximaal 1 mm groot. Ze zijn echt heel klein dus. Maar vaak wel met vele tegelijk. Ze kunnen zich ook snel voortplanten en zijn hierom in staat om een enkele plant in een aantal weken goed aan te tasten. Je ziet vaak vele kleine beschadigingen/littekens op de plant. Dit komt door de bijtsporen van spint. Ook worden er na een tijdje kleine dichte webjes van enkele centimeters groot zichtbaar.

 

Wanneer zijn ze actief?

Onze ervaring is dat deze spint vooral in het voorjaar en zomer actief is. In de herfst en winter maanden zien we bijna geen besmettingen of spint activiteit bij de planten. Hoe komt dit? Spint houdt van droge en warme lucht. Hier gedijen ze echt bij en is trouwens ook meteen een van hun zwaktes om ze aan te pakken. Hier later meer over. In de herfst is de luchtvochtigheid vaak hoger en daalt de temperatuur. In de winter zie je dat door de temperatuur daling de nieuwe eitjes niet uitkomen. Deze wachten dan op betere voorwaarden in het voorjaar. Daarom is het belangrijk dat je zeker in het voorjaar je cactussen en vetplanten extra controleert op spint. 

 

Is het een spin of is het spint?

Vaak krijgen we de vraag of een plant last heeft van spint doordat er een web zichtbaar is. In de meeste gevallen is het dan een gewone spin die juist ook actief zijn in het voorjaar en herfst en de vorm van je cactus of vetplant perfect vindt om een web in te maken. Een normale spin kan geen kwaad voor je plant. 

We hebben de belangrijkste verschillen hieronder neergezet voor je zodat je ze zelf goed kan herkennen.

SPINT SPIN
Max 1 mm groot Vaak enkele mm to cm groot
Web is enkele cm groot Vaak een groot web
Zit met vele op je plant Zit vaak alleen in een web of plant
Het web is wazig wit tot wit-blauw van kleur Duidelijke lijnen web zichtbaar
Hangen geen insecten in het web Kunnen andere insecten in het web hangen
Duidelijk spoor van littekens van beten op je plant Laat geen littekens achter op je plant
Je ziet vele kleine puntjes bewegen Beweegt bijna niet

 

Hoe kom ik aan spint?

Dat is een goede vraag. Ook al heb je het nooit gehad kun je het ineens krijgen. Het contact en bron onderzoek van je spint infectie is eigenlijk onmogelijk. Spint lift graag mee op de wind en komt zo op je planten. Maar ook wanneer je bij een plant met spint bent geweest lift deze mee op je handen en je kleding.

 

Wat kan ik preventief doen?

Zoals eerder gezegd houden spintmijten van warme en droge lucht. Wat wij in het voorjaar op warme dagen doen is de planten benevelen. Dit kun je met een brush aan je tuinslang of met een plantenspuit doen. Hier houd spint totaal niet van en ze zullen snel kiezen om weg te gaan. Spint overwintert en zit graag in oude voedingarme grond. Door je planten om de paar jaar te verpotten of te verpotten na een infectie helpt om zo van de achterblijvers af te komen. 

Ook het geven van voeding met sporenelementen in de groeiperiode van je planten helpt. Dit zorgt ervoor dat je grond niet voeding arm wordt en helpt ook je planten gezond te houden. Ook zijn gezonde planten weerbaarder tegen spintmijten. Controleer daarom goed je cactus en/of vetplant die even niet helemaal lekker gaat of zet deze even apart.

 

Wat kan ik doen aan spint op mijn planten?

Als je veel planten bij elkaar hebt, zou ik als eerste de planten met spint apart zetten en de planten die erom heen stonden goed in de gaten te houden. Je kunt de planten benevelen met een mengsel van water, spiritus en groene zeep. Verhouding: 1L water, 20 ml spiritus en 20 ml groene zeep. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan komen de eitjes uit en pak je de jongste ook meteen mee en je krijgt geen brandplekken door de zon in de zomer. Let op: Dit is niet geschikt bij vetplanten met een waslaag zoals sommige Echeveria, Pacheveria en Dudleya soorten. De groene zeeg en spiritus in het water tast hun waslaag aan. 

Een ander alternatief wat goed werkt en waar we groot voorstander van zijn is biologische bestrijding door het inzetten van de natuurlijke vijand. Door het inzetten van roofmijten tegen spint. Zo laat je hun het werk doen en onze ervaring is dat ze dit erg effectief en fanatiek doen. Je kunt deze hier bij diverse aanbieders online kopen.

 

Zijn er soorten extra gevoelig voor spint?

Een pluspunt is dat cactussen en vetplanten in het algemeen minder gevoelig of juist minder in trek zijn bij spint dan andere kamerplanten. Maar toch zie je ze er soms ook op. Enkele soorten die naar onze ervaring in trek zijn bij spint zijn: Orbea, Huernia, Lophophora en Euphorbia soorten. Daarnaast zullen ze ook eerder planten kiezen waarvan de weerstand verlaagd is of die zwak zijn vergeleken met gezonde sterke planten.

 

We hopen je zo wat duidelijke handvaten te geven, zodat je bij twijfel kunt zien of je nu last hebt van spint op je plant of dat het toch een normale spin is geweest. Heb je nog vragen over de algemene verzorging van je plant? Of misschien hoe om te gaan met de verzorging in het voorjaar? Lees dan onze andere blogs eens. En mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. 

Terug naar blog