Verzorging in het voorjaar

Het voorjaar is samen met de zomer mijn favoriete tijd van het jaar. Ook voor de meeste cactussen en vetplanten is dit een mooie periode. In deze blog neem ik je mee hoe je het beste voor je planten kunt zorgen in het voorjaar en wat er allemaal rondom je cactussen en vetplanten te doen is.

 

Water

Het voorjaar is een overgangsperiode waarin je cactussen en vetplanten steeds vaker water mogen en willen. Aan het begin van het voorjaar komen je planten uit hun rust periode. Dan geven we ze hier nog steeds 1 keer per maand water en kijken we vooral naar wat het weer doet. Komt er een zonnige week aan? Dan krijgen ze een extra keer water. Door het voorjaar heen komt er steeds meer zon en bouw je de frequentie zo op zodat je aan het einde van het voorjaar op 1 keer per 2 weken water geven zit. Belangrijk: blijft dat de aarde niet langer dan 1 week nat blijft na het water geven. Zo verklein je de kans op rot.

 

Benevelen

Vaak is er in de winterperiode een laagje stof op je cactus of vetplant gekomen. In het voorjaar vinden je cactussen en vetplanten het fijn als je ze beneveld met water. Hierdoor zien ze er weer fris uit en nemen ze het vocht ook op via hun huidmondjes. We benevelen onze cactussen en vetplanten altijd aan het einde van de middag. Waarom? De huidmondjes gaan op warme dagen overdag dicht en aan het einde van de dag en in de nacht open. Zo kunnen ze de nevel opnemen en is de rest van de nevel de volgende dag weer opgedroogd. Op deze manier geeft dit ook geen problemen met kleine brandplekjes op de huid van je plant door de zon.

 

Licht

De zon wordt in het voorjaar steeds sterker. Dit zie je ook terug bij je cactussen en vetplanten. Bij veel gekleurde vetplanten zie je dat de keuren weer intenser worden. Maar ook de intensiteit van de kleur van je stekels op je cactus. Omdat je cactussen en vetplanten nu langzaam aan weer willen beginnen met groeien is het belangrijk dat ze een zonnige plek krijgen. Dit zorgt voor mooie, stevige en compacte groei bij je planten.

 

Voeding

In het voorjaar willen je cactussen en vetplanten groeien én bloeien sommige ook. Om dit te ondersteunen adviseren we vanaf april om je planten die hun groei en bloeiperiode in gaan 1 keer per maand voeding bij te geven.

 

Bloei

Niet alleen de groei, maar ook de bloei start voor vele soorten cactussen en vetplanten in het voorjaar. Bij sommige soorten zie je de bloemknoppen al zitten en gaan deze ook al bloeien. Bij andere soorten, vooral zomerbloeiers, is het voorjaar de periode dat ze hun knoppen gaan vormen. Duurt het voor je gevoel erg lang voordat een bloemknop uitkomt? Kijk of deze nog stevig is en niet is ingedroogd. Wat kan helpen om de bloem uit te laten komen is je cactus op een zonnige plek te zetten en de bloemknop(en) licht te benevelen met water op warme dagen. 

 

 

Stekken

Het stekken van je cactussen en vetplanten is een leuke bezigheid en een manier om je mooie planten te vermeerderen. Hou je van stekken of wil je dit eens proberen? Dan is het voorjaar de ideale periode. Je planten zullen makkelijker wortels maken dan in andere jaargetijde en je nieuwe stekken groeien een lange warme periode tegemoet wat ze zeker goed zal doen. Lijkt het je leuk of wil je het stekken eens proberen? Lees dan ook eens onze blog over het stekken van cactussen en vetplanten.

 

Naar Buiten

Staan je planten een deel van het jaar buiten? Of wil je proberen hoe ze het buiten doen? Dan kun je dit het beste in het voorjaar vanaf mei doen. Let wel op of er nog nachtvorst is, dan kun je ze beter nog even binnen houden. Het voorjaar is de beste periode omdat de zon nog niet op haar sterkst is. Zo kunnen de planten wennen aan de zon. Zet je ze bijv. in de zomer op een zonnige dag buiten kunnen ze net als ons verbranden. Wanneer je cactussen en vetplanten buiten staan is het belangrijk dat het overtollige water door regenval uit je pot weg kan lopen. Zo voorkom je rot.

 

Hopelijk heb je deze blog met veel plezier gelezen en kun je goed voor je vetplanten en cactussen zorgen in het voorjaar. Heb je nog vragen hierover kun je hieronder altijd contact met ons opnemen.

Terug naar blog