Verschillende standplaatsen voor je cactus en vetplant

Cactussen en vetplanten zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin of binnenruimte. Ze staan bekend om hun unieke vormen en vermogen om te overleven in droge omgevingen. Om deze planten gezond en gelukkig te houden, is het essentieel om de juiste standplaats te kiezen. In deze blog gaan we dieper in op verschillende standplaatsen voor cactussen en vetplanten, zodat je kunt genieten van een weelderige en goed verzorgde collectie.

 

Zonlicht liefhebbers:

Cactussen en vetplanten gedijen over het algemeen het beste in helder, direct zonlicht. Plaats ze bij voorkeur op een vensterbank op het zuiden, waar ze dagelijks ten minste 6 uur zonlicht ontvangen. Heb je geen vensterbank op het zuiden? Dan kun je ze ook op het westen of oosten zetten. Zorg ervoor dat de planten niet langer dan een week in vochtige grond staan, zo voorkom je wortelrot. Bij een plek op het westen of oosten blijft de aarde makkelijker vochtig, dus pas hiervoor de hoeveelheid water per waterbeurt aan.


Lichte opties

Sommige cactussen en vetplanten gedijen goed op een lichte standplaats. Plaats ze op een plek waar ze 's ochtends zonlicht krijgen of in een gebied met gefilterd licht. Dit is ideaal voor soorten die van nature in de schaduw van rotsen of andere planten groeien. Let ook hierbij op dat de aarde niet langer dan een week vochtig blijft.


Binnenpracht

Voor liefhebbers van binnentuinen zijn er veel cactussen en vetplanten die het goed doen in potten. Kies voor een goed doorlatende potgrond en geef ze voldoende/veel licht. Vensterbanken, open planken of zelfs hangende manden zijn geweldige opties. Let ook hierbij op dat de aarde niet langer dan een week vochtig blijft.


Koudetolerante varianten

Sommige cactussen en vetplanten kunnen verrassend goed omgaan met lage temperaturen. Voor liefhebbers in koudere klimaten is het handig om te investeren in winterharde soorten. Plaats ze in de buurt van een zonnige muur of op een beschutte plek om ze te beschermen tegen strenge vorst.
Let goed op in de artikelen of een plant vorstbestendig of winterhard is. Ken jij het verschil? We leggen het hieronder uit.
Vorstbestendig houdt in dat de plant goed tegen de lage temperaturen is bestemd, maar niet tegen natte voeten. Het is bij deze planten dus heel belangrijk dat de planten overdekt staan en beschermd zijn tegen de regen.
Winterhard betekend dat de plant in de volle grond in de tuin geplaatst kan worden en dus bestemd is tegen de regenval en de lage temperaturen. De hoef je dus niet te beschermen tegen de regen of kou.


Hoe weet ik of mijn cactus of vetplant voldoende licht krijgt?

Dit laten cactussen en vetplanten je goed zien. Zolang je plant dezelfde groeivorm en kleur aanhoud als hoe je haar hebt binnengekregen, krijgt ze over het algemeen genoeg licht. Groeit de plant ineens lang en uitgerekt? Of heeft de nieuwgroei een veel lichtere groen-witte kleur? Dit zijn twee duidelijke tekenen dat je de cactus of vetplant op een plek met meer licht moet zetten. 

 

Terug naar blog