10 leuke tips voor je cactus en vetplant

In deze blog geeft Chanel je 10 handige tips over je cactussen en vetplanten. Met deze tips kom je binnen mum van tijd meer te weten over je planten.

 

Tip 1: Cactus en vetplanten houden van licht

Cactussen en vetplanten houden van licht, licht en nog eens licht. In de natuur groeien je cactussen en vetplanten op plaatsen met veel zon. Door de zon groeien ze goed en kleuren ze mooi. Geef je cactus of vetplant dus een lichte of zonnige plaats. 

 

Tip 2: Satéprikker check

Je wilt natuurlijk niet dat je cactus of vetplant lang in natte aarde blijft staan. Ook vind je cactus en vetplant het fijn als de aarde tussen de twee waterbeurten in, geheel uitdroogt.

Of de bovenkant van de aarde nat is, kun je zo zien of voelen. De onderkant van de aarde kan lastiger zijn. Zeker als je plant bijvoorbeeld in een sierpot staat. Hiervoor kun je een satéprikker gebruiken. Stop deze tot onderaan in de aarde en haal hem er na 10 minuten uit. Is je satéprikker vochtig? Dan weet je dat je plant nog geen water nodig heeft. Een beetje zoals je kunt checken of je cake die in de oven staat al gaar is. 

 

Tip 3: Een cactus of vetplant met rimpels?

Jazeker, ook je cactussen en vetplanten kunnen rimpels krijgen. Dit betekent niet dat je plant aan haar oude dag begint, maar meestal dat ze water nodig heeft. Dit geeft je plant aan doordat haar huid rimpels krijgt. Vaak verdwijnen deze met een paar dagen weer na het water geven. Het is een natuurlijk proces van een cactus of vetplant om aan te geven dat ze water wil. 

 

Tip 4: Maak bladstekken van je vetplant

Je kent dat wel, er valt tijdens het verplaatsen of het verpotten van je vetplant een blaadje van je plant af. Deze hoef je niet direct weg te gooien. Van vele vetplant soorten kun je bladstekken maken. Dit houdt in dat wanneer je het blaadje op de aarde legt er na verloop van tijd een nieuwe vetplant uitgroeit. Uitleg over hoe je dit moet doen vind je in deze blog. 

 

Tip 5: Maak een foto voor de groei van je cactus of vetplant

Veel cactus of vetplant soorten groeien niet heel snel. Soms lijken het wel standbeelden. Ook omdat je er waarschijnlijk vaak naar kijkt, valt de minimale groei niet op. Maak aan het begin van het voorjaar een foto van je cactus of vetplant en bekijk deze aan het einde van de zomer terug. Je zult zien dat je cactussen en vetplanten gegroeid zijn.

 

Tip 6: Geniet van je cactus en vetplant bloemen

Natuurlijk moet je hiervan genieten. Zeker! Maar dat is niet vanzelfsprekend. Waar een bos bloemen vaak gemakkelijk een week blijft staan is een cactus bloem meestal na één dag al uitgebloeid. Op sommige soorten na natuurlijk. Bekijk de bloemen van je cactussen en vetplanten dan ook goed wanneer ze open zijn. Denk niet, dit kan morgen of overmorgen ook. De bloemen van vele Avonia soorten bloeien zelf maar 2 uur! Hier moet je echt heel snel bij zijn. 

 

Tip 7: Cactussen met badass stekels en piepschuim

Heb je een paar dikke stukken piepschuim of kom je deze ergens tegen? Bewaren die handel! Er komt een dag dat je je grote of super stekelige cactus moet verpotten. Daar kan het piepschuim je aardig wat stekels in je hand besparen. Druk twee stukken piepschuim tegen de cactus. De stekels verdwijnen zo in het piepschuim en je kunt de cactus zo optillen en in haar nieuwe pot zetten. 

 

Tip 8: Maak vrienden, kennissen en buren ook enthousiast over cactussen en vetplanten

Hoe leuk is het om met je vrienden, kennissen en buren te praten over je cactussen en vetplanten. Ervaringen en stekjes te delen. We kunnen hier altijd erg van genieten en leren hier ook nog veel van. Hoe leuk is het om je ervaringen te delen met andere mensen die dezelfde passie hebben.  

 

Tip 9: De make-up kwast

Is je cactus of vetplant stoffig? Of zit er bijvoorbeeld na het verpotten hier en daar aarde op? Gebruik een make-up kwast. Zonder make-up natuurlijk. Maar hier veeg je gemakkelijk alle stof en aarde mee van de plant af. Ook als dit tussen de stekels of andere lastige plekken zit. 

 

Tip 10: Gewoon geen groene vingers. Cactussen en vetplanten waarderen dit vaak!

Ben je iemand die gewoon geen groene vingers heeft of er gewoonweg moeite mee heeft om planten in leven te houden? Neem dan een cactus of vetplant. Vergeet je deze bijvoorbeeld een maand? Een maand geen water of aandacht? Geen enkel probleem. Cactussen en vetplanten zijn niet zo moeilijk.

Terug naar blog