Het verpotten van cactussen en vetplanten

Is je cactus of vetplant toe aan een nieuwe pot? Of ben je gewoon benieuwd wanneer je cactus of vetplant verpot moet worden? Dan zit je bij deze blog helemaal goed. We leggen je uit wanneer en hoe jij je cactus en vetplant moet gaan vetpotten. Ook hebben we een leuk filmpje gemaakt met een handige verpot tip. 

Wanneer moet ik mijn cactus of vetplant verpotten?

Er zijn een aantal indicatoren dat je plant zelf aangeeft dat ze verpot wilt worden. Als eerste, de wortels worden zo groot dat de plant uit haar pot barst. Dit is goed zichtbaar op de eerste foto. Vaak gebeurt dit bij cactussen met een grote penwortel of vetplanten met een dik wortel gestel. Zo laat je plant weten dat hij graag een grotere pot wil. 

Ook kun je het zien als je de plant omhoog houd en je onder de pot kijkt. Zie je dat je cactus of vetplant een geheel nieuw wortel gestel aan het ontwikkelen is onder je pot? Goed te zien op de foto's hieronder, dan is het ook tijd voor een nieuwe pot. Je kunt dan ook het beste het plastic van de pot om de wortels vandaag knippen. Ze beschadigt je de wortels van je cactus of vetplant zo min mogelijk. 

De derde reden voor het verpotten kan ook zijn dat je cactus of vetplant simpelweg te groot wordt voor de pot waar ze in staat. Zie onderstaande foto. Ook nu is het tijd dat je plant graag een nieuwe pot wil hebben. 

Vertoont je cactus of vetplant nu geen van bovenstaande? Dan kun je de regel hanteren dat ze elke 3-4 vier jaar graag in nieuwe aarde wil staan. Dit omdat de oude aarde steeds minder voeding bevat en eigenlijk gewoon op is. 

 

Hoe groot moet de nieuwe pot zijn?

We hanteren eigenlijk altijd de regel dat de nieuwe pot 1 maat groter is. Vaak is dit enkele centimeters. Dit omdat cactussen en vetplanten het fijn vinden om in een krappe pot te staan met hun wortels. Ook kan de aarde te lang nat blijven als je je cactus of vetplant in een te grote pot zet. Als je dit wel doet let hier dan zeker in het begin op dat je niet te veel water geeft. Het duurt enkele maanden voordat je cactus of vetplant ook een groter en goed wortel gestel heeft ontwikkeld in de nieuwe grote pot.

 

Hoe beschadig ik de cactus en vetplant zo min mogelijk tijden het verpotten?

Dit is bij zowel vele cactussen als vetplanten erg belangrijk. Cactussen zullen je vaak meteen afstraffen met stekels in je hand. Maar ook vele vetplanten zoals een Echeveria hebben een waslaagje op hun bladeren. Raak je deze aan met je vingers, zie je allemaal afdrukken hierop en raakt de waslaag eraf. 

Probeer hierom je cactus of vetplant zoveel mogelijk bij de kluit vast te houden. Bij vetplanten kun je als dit niet lukt de plant van onderaf proberen te pakken. Aan de onderkant van de bladeren zit vaak minder tot geen waslaag. Bij cactussen kun je ook bijv. 2 stukken piepschuim of een barbecue tang gebruiken om de cactus op te tillen. 

 

Handige verpot tip!

We hebben een handige verpot tip voor je, zodat je straks ook als een baas je cactus en vetplanten kan verpotten. Bewaar hiervoor de oude pot waar je plant in stond. Vul de nieuwe pot met een laagje aarde. Zet dan de oude (lege) pot erin en vul alles helemaal vol met aarde. Druk daarna de aarde goed aan en haal de oude pot eruit. Het gat wat nu overblijft is net zo groot als de wortel kluit van je plant. Hier kun je de plant zo instoppen. We hebben het even voor gedaan voor je in het filmpje!

Terug naar blog