Hoe verzorg ik mijn cactus en vetplant?

Wil jij je cactus of vetplant ook de beste verzorging geven? We hebben in deze blog de drie belangrijkste punten benoemd. Zo kun je straks goed voor je planten zorgen en heb je misschien wel een vriend voor het leven. Sommige cactussoorten kunnen gemakkelijk ouder worden dan wij. De drie belangrijke punten bij de verzorging van je cactus en vetplant zijn licht, water en voeding.

 

Licht

De meeste cactussen en vetplanten zijn echte zon aanbidders, zet ze daarom ook altijd bij voorkeur op een plek met direct zonlicht. Er zijn een paar uitzonderingen, maar ook deze cactussen en vetplanten hebben een lichte plaatst nodig. Meestal groeien deze planten dan in de natuur onder een andere grotere plant. Hierdoor krijgen ze niet direct het licht van de zon op zich. Bij welke soorten dit zo is, kun je terugvinden in de verzorgings omschrijving  onderaan in de productartikelen.

Mocht je graag je cactus of vetplant buiten willen zetten zodat hij lekker in de zon staat moet je dat zeker doen. Dit vinden de meeste cactussen en vetplanten erg fijn. Let in het begin wel op voor verbranding door de zon. Dit is eigenlijk hetzelfde als wanneer we op de eerste warme zomerdag zonder zonnebrand de hele dag op het strand gaan zitten. Laat ze dus eerst even wennen aan de scherpe van de zon door dit gedurende een paar dagen op te bouwen.

Cactussen en vetplanten die niet winterhard zijn kunnen van begin mei tot eind oktober buiten gezet worden. Let hierbij wel op dat er geen nachtvorst is. Geef je cactus of vetplant dus een lichte tot zonnige plaats en je hebt het aandachtspunt “licht” in de pocket.

Hoe weet ik of mijn cactus of vetplant voldoende licht krijgt?

Dit laten cactussen en vetplanten je vanzelf zien, ze groeien dan door in dezelfde vorm en kleur. Groeit de plant ineens lang en uitgerekt? Of heeft de nieuwgroei een veel lichtere groen-witte kleur? Dit zijn twee duidelijke tekenen dat je de cactus of vetplant op een lichtere plaats moet zetten. 

 

Water

Cactussen en vetplanten groeien op plaatsen in de natuur waar niet veel water valt. Er kan maanden lang geen water vallen en dan ineens heel veel. Soms zoveel dat ze gewoon wegspoelen. Bij ons in huis is dit (gelukkig) anders. Water geven verschilt per seizoen. In de zomer vindt je cactus of vetplant het lekker als deze vaker water krijgt als in de winter. Wanneer je een cactus of vetplant water geeft zijn twee dingen van groot belang:

1) Wanneer de aarde nog nat is (dit geldt ook voor de aarde onder in de pot), hoef je de cactus of vetplant nog geen water te geven.

2) Geef water in verhouding met de grootte van je cactus of vetplant. Cactussen en vetplanten nemen niet meer water op dan dat ze groot zijn. Een deel van het water dat je geeft verdampt en een deel wordt opgenomen door de plant. Wanneer je te veel water geeft, blijft de aarde onnodig lang nat/vochtig. Een cactus en vetplant houdt er niet van om lang nat te staan.

Er zitten onderlinge verschillen in hoe vaak een cactus of vetplant water nodig heeft per seizoen. Daarom hebben we dit bij elk product aangeven.

 

Voeding

Een cactus of vetplant zou zonder voeding kunnen. In de natuur is er ook niemand die ze af en toe lekker plantenvoeding geeft. Maar dat wil niet zeggen dat je cactus of vetplant een beetje voeding zo nu en dan wel kan waarderen. Dit helpt ze als ondersteuning in de groei en houdt de weerstand van de plant goed. Dit laatste is weer handig voor ongedierten en schimmels. We raden aan om in de groeiperiode 1 keer per maand voeding te geven. Vaker voeding is echt niet nodig bij cactussen en vetplanten. Bij te veel voeding krijgen de planten een opgeblazen uiterlijk. De groeiperiode staat vermeld in elk product artikel.

Nog op zoek naar een goede cactus en vetplanten voeding? Bekijk onze cactus en vetplanten voeding hier. 

Terug naar blog