Wortels. Hoe check ik de wortels van mijn cactussen en vetplanten?

In deze blog gaan we het hebben over de wortels van je cactus of vetplant. Je kijkt natuurlijk de hele dag naar het gedeelte van je plant dat boven de aarde staat. Maar de wortels zijn ook erg belangrijk om af en toe te checken.

 

Hoe vaak raden we aan om een wortel check te doen? 

De wortels zijn een erg belangrijk onderdeel van je cactus of vetplant. Hiermee kun je plant voeding en vocht opnemen uit de grond. Het is daarom van belang dat je dit zo nu en dan even checkt. Ook kunnen de wortels je een goede aanwijzing geven of je cactus of vetplant al verpot moet worden. Hier meer over in onze verpot blog.

Bij gezonde cactussen en vetplanten raden we aan de wortels 2 keer per jaar te checken. 1 keer in het voorjaar en 1 keer in het najaar.

Waarom dan? In het voorjaar gaat je cactus of vetplant weer groeien en geef je de plant weer vaker water. Dan is het goed om te weten of de wortels gezond zijn en ze het water kunnen opnemen. Anders blijft je plant misschien te lang in de natte aarde staan en ontstaat er wortelrot.

In het najaar stopt je cactus of vetplant met groeien en is het fijn om te weten of de plant met een gezond wortel gestel de rustperiode ingaat. Als dit niet zo is weet je dat je de plant wat extra in de gaten moet houden. 

Heb je planten die niet beginnen met groeien in het voorjaar? Dan is het ook handig om de wortels te bekijken. Het hoeft natuurlijk niet de reden te zijn dat de groei achterblijft, maar het is fijn dat je dat dan van je lijstje kunt afstrepen.

 

Hoe herken ik gezonde wortels?

Een gezond wortel gestel groeit vaak door de gehele pot heen, de een heeft langs de zijwortels vele wortelharen (dit is te zien op de eerst twee foto's). Bij vetplantsoort zoals: Aloë en Haworthia soorten zie je vaak de gele groeipunten zitten (als de wortels gezond zijn, dit is goed te zien op de 3e en 4e foto). De haarwortels zijn veel kleiner, minder zichtbaar en groeien langs de gehele hoofd en zijwortel. 

Omdat vaak de onderkant van de kluit het meeste vocht bevat wil je dat de wortels van je cactus goed doorwortelen (zichtbaar op foto 5). Wanneer de kluit voor een deel goede wortels heeft, kun je de wortelgroei naar de onderkant van de pot stimuleren door de onderste 3-4 cm van de kluit vochtig te maken, lees hieronder hoe je dit het beste kunt doen. 

 

Hoe herken ik ongezonde wortels?

Ongezonde wortels zijn vaak donkerbruin van kleur, poreus als je eroverheen wrijft en laten geen nieuwe wortel punten en wortel haren zien. Om hier een goed voorbeeld van te geven hebben we twee wortelkluiten van dezelfde soorten naast elkaar gezet. Foto 1 met een gezond wortel gestel en foto 2 met een ongezond wortel gestel. Deze foto's hebben we genomen in de zomer. De plant van foto 1 is goed aan het groeien, de wortels hebben een lichte kleur en laten veel haarwortels zien. De groei van de plant op foto 2 stagneert en de wortels zijn grotendeels donkerbruin van kleur. Ook zijn er maar enkele nieuwe wortels en haarwortels te zien. Grote delen van de wortels van deze plant zijn dood. 

 

Wat te doen bij ongezonde wortels?

Wat we aanraden bij een ongezond wortel gestel zoals de plant op de foto hierboven is: De plant uit de pot te halen en alle dode delen van de wortels eraf te halen. Hier heeft de plant niets aan en deze wortels kunnen schimmels bevatten waardoor er nog meer delen van de wortels afsterven. De aarde die om de gezonde wortels zit kun je er ook afhalen. Daarna kan de plant weer worden opgepot in nieuwe grond.

Ook in dit geval raden we aan om alleen de onderste 3-4 cm van de kluit vochtig te maken. Dit bevordert de wortelgroei weer naar de onderkant van de pot toe te gaan. Als je de cactus of vetplant met de onderkant van de pot in een schaal met water zet kun je zo gemakkelijk het onderste deel van de kluit vochtig laten worden. 

Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van hoe gezonde wortels er bij je cactus of vetplant uit horen te zien. Maar ook wat je kunt doen om de wortelgroei te bevorderen.

Als je nog vragen hebt over de wortels van je cactus of vetplant kun je hieronder altijd contact met ons opnemen. 

Terug naar blog